woensdag 31 augustus 2011

de Don

Op het moment dat ik dit schrijf weet ik niet precies wat er komt te hangen op de expositie in Breda tijdens de stripdagen, maar dit is ook een mogelijkheid. Een illustratie van Martin Lodewijk, de Don van de Nederlandse strip, ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag, gemaakt voor de Eppo. De pose komt van een foto uit de film 'The Godfather'.

maandag 29 augustus 2011

van Gaal

Nog een omslag van Haas die kan hangen op de expositie in Breda tijdens de stripdagen. Naar aanleiding van deze illustratie nam een vent contact met mij op. Hij wist nu eindelijk wie model had gestaan voor de priester Haas: Louis van Gaal.
Ik was nogal verbaasd, ten eerste hou ik niet zo van stripfiguren die lijken op bekende film- en sportfiguren, en ten tweede is de priester Haas een ander type dan Louis. Helaas kreeg ik het niet meer uit mijn hoofd: waar ben ik met mijn Haas de fout in gegaan?

zaterdag 27 augustus 2011

Haas expositie

Er kwam een mailtje van de hoofdredacteur van het blad Schapnieuws. Hij had op de website van de stripdagen in Breda gelezen dat ik werk ga exposeren in een galerie. Of ik daar iets meer over kon vertellen, dan kon hij het evenement in zijn blad aankondigen.
Ik wist van de expositie niets af, briesend vroeg ik me af waarom er zo over mij heen gelopen werd. Een telefoontje naar de organisatie van Breda gaf niet veel duidelijkheid: de expositie was nog niet geregeld en per ongeluk te vroeg op de website gezet, ik zou er nog van horen.
De weken daarop hoorde ik er niets meer van en voor mij was het duidelijk: zo laat ik me niet behandelen, er zou geen expositie komen! Tot de man van de galerie belde en ik snel antwoordde: "Moet ik wat werk naar Breda brengen? Tuurlijk, geen probleem, schikt overmorgen?"
Er wordt misschien over mij heen gelopen omdat ik dat laat gebeuren.

donderdag 25 augustus 2011

geloof, hoop en liefde

De laatste twee schetsen die ik maakte voor 'Geloof, hoop en liefde', tijdens een vakantie in Bretagne. Binnenkort gaan we opnieuw vakantie vieren in die streek, ik ben benieuwd of ik dan weer met een verhaal thuis kom. En zo ja, dan liefst een verhaal dat ik wel uit wil werken.


dinsdag 23 augustus 2011

vakantiewerk

Tijdens vakanties begin ik vaak aan een nieuw stripverhaal. Een paar jaar geleden bedacht ik een epische western, over een klein mijnwerkers dorpje in een afgelegen gebied. Bendes terroriseren de omgeving, opportunistische dorpsbewoners sluiten zich bij de outlaws aan. De hoop van de achterblijvers is gevestigd op de sheriff, waarvan de lezers al op de eerste pagina's zien dat hij een schurk is.
Twee andere belangrijke personages zijn een geestelijke en een hoerenmadam. Pas na een paar honderd pagina's komt de lezer erachter dat de drie hoofdpersonen twee broers en een zus zijn, die er alles voor over hebben om het plaatsje in hun greep te krijgen. De titel van het verhaal zou 'Geloof, hoop en liefde' worden. Tijdens die vakantie heb ik vier schetsjes gemaakt, en daarna heb ik nooit meer naar het verhaal om gekeken.

zondag 21 augustus 2011

vakantietijd

De laatste tijd voelde ik me zo opgeblazen dat ik me afvroeg of ik ook zou moeten lijnen, voor het eerst van mijn leven. In plaatst daarvan heb ik nieuwe broeken gekocht, in een grotere maat. Ik voel me weer heerlijk slank. Straks maar weer een zak Dorito's, Nacho cheese leeg eten, dat kan best.

vrijdag 19 augustus 2011

lijntrekkers

Een strook van 't landje, een krantenstrip die ik een jaar of 10 geleden heb gemaakt. Over lijntrekkers die niet veel doen. Ik ben striptekenaar, dus ik kan mij toch wel een lijntrekker noemen. En ik doe niet veel, omdat het vakantietijd is.

woensdag 17 augustus 2011

sport

Nog een pagina uit de oude doos. De meeste pagina's die ik in die tijd maakte werden niet gebruikt, voor zover ik weet deze ook niet.

maandag 15 augustus 2011

omslag Pulpman

Een schets voor de cover van Pulpman 7 die het niet geworden is. Ik had vast een goede reden om de schets niet uit te werken en een ander ontwerp te kiezen.

zaterdag 13 augustus 2011

Blueberry

Stripblad Eppo had een rubriek waarin stripmakers vertelden over hun favoriete boeken. Topfavoriet is voor mij al sinds mijn 10e jaar of zo de serie Blueberry, getekend door Giraud. Het deel uit de reeks dat ik uitkoos was 'de mijn van Prosit'. Nu is er van dat boek een nieuwe uitgave, gebundeld met het aansluitende verhaal 'het spook van de goudmijn', een luxe zwart-wit uitgave.
Het verhaal verscheen in 1973 in de Pep, en ik ben nog net zo'n grote fan als toen.
Van eigen hand een Blueberry pagina uit de oude doos: ik was 17 toen ik hem maakte.

donderdag 11 augustus 2011

de heks van Nieuwegein

Een pagina die ik tegen kwam tussen andere strips die nooit afgekomen zijn. Ik herken enkele van de figuren zoals de' heks van Nieuwegein' die een rol speelde in 'Afgezaagd', maar waar het over gaat weet ik niet.

dinsdag 9 augustus 2011

vakantie

Er is een fantastische stapel Amerikaanse comics die ik besteld heb bij Vandal comics  (www.vandalcomx.com) thuis bezorgd, strips van o.a. Jordi Bernet, Richard Corben en Minck Oosterveer.
Precies op tijd voor de vakantie! De komende weken dus wat minder posts op dit blog: ik ga leuke dingen doen zoals lezen, en hopelijke nieuwe ideeen op doen voor het nieuwe seizoen.
Maar eerst nog een beetje mijn atelier opruimen. Ik kwam deze oude pagina tegen. Geen idee waar deze strip over gaat, ik heb het verhaal in ieder geval nooit afgemaakt.

maandag 8 augustus 2011

subtiliteiten

Een nieuw verhaal, dan hou ik van een rustige opbouw vol met subtiliteiten.
Plaatje 1, een overzicht met de drie personages en de ruimte waarin het zich gaat afspelen. Plaatje 2 en 3, langzaam inzoomen, de figuren stellen zich niet alleen aan elkaar maar ook aan de lezer voor. De vrouw is wat argwanend maar haar man heeft niets in de gaten want hij lijdt aan obesitas en is dus gezellig. Plaatje 4 en 5, De man kwekt vrolijk door maar de lezer voelt dat er iets niet in de haak is: de bezoeker is een engerd met een snor, dat moet wel een crimineel zijn. Plaatje 6: de bezoeker kan zijn ware aard bijna niet meer onderdrukken. 7: Inzoom op het gluiperige oog. En dan plaatje 8 en 9: Klaar met alle subtiliteiten , we rammen er lekker op los. Eindelijk!

zondag 7 augustus 2011

Gudrun

Het schilderijtje 'Helen' waar ik het in de vorige post over had duurde lang om te maken, maar dat is niks vergeleken met de tijd dat ik met 'Gudrun' ben bezig geweest. Of het model echt zo heette weet ik niet meer, ik herinner me alleen dat ze uit IJsland kwam.
Ze zat net als Helen model bij atelier Sanne, een plek in Amsterdam waar model geschilderd kan worden. Over de eerste opzet was ik ontevreden, het leek wel of ze omdonderde.
De tweede was beter van houding, en daar ben ik ook verder op door gegaan.
Ook heb ik haar nog een keer geschilderd met wapperende haren en een lap, op een bergtop.
Ik heb het gevoel dat ik Gudrun nu aardig in de vingers krijg. Misschien moet ik maar eens aan een vierde versie beginnen.

zaterdag 6 augustus 2011

helen

Het is vreselijk lastig om te bepalen wanneer een schilderij klaar is. Een jaar of drie geleden ben ik begonnen met een modelschilderijtje van Helen op een bank, 30 x 40 cm.
Ik heb hem al meerdere keren 'af' verklaard, maar ik ben daar steeds weer op terug gekomen. Iets is af als ik denk dat ik niets meer kan verbeteren. Een paar maanden later zie ik die mogelijkheden vaak wel, en dan moet ik er natuurlijk weer verder aan werken. Maar nu is 'Helen op de bank' dus definitief af.
Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor ik hem weer op de ezel zet.

vrijdag 5 augustus 2011

ongeduld

Iemand vroeg me waar het portret van mijn dochter nou toch bleef. Ik had er over geschreven, dus ik moest het tonen. En iemand anders informeerde naar de aangekondigde fries, de verzameling striphoofdjes die ik zou maken. Wat een ongeduld toch allemaal.
Volgens een professionele blogger duurt het meestal erg lang voor een blog meer oplevert dan alleen het plezier van het maken, bij hem duurde het geloof ik 5 jaar. Maar voor mensen die niet 5 jaar willen wachten: de tussenstand van mijn fries, en het portret van Bente.

donderdag 4 augustus 2011

sex sells

Iemand vond de homofiele scene in de parodie van Rip Kirby die ik gemaakt heb voor de laatste Pulpman niet prettig. "Dat is een beetje de grap van Pulpman," zei ik, "dat stoeien met de zogenaamde slechte smaak." Hij kon er niet om lachen.
Ik zag een keer een geweldig schilderij van Tuke, een voor mij onbekende schilder uit het begin van de 20e eeuw. Tuke schilderde jongens op het strand, hij woonde op een boot waarmee hij de stranden afschuimde op zoek naar geschikte modellen.
Zijn onderwerpskeuze heeft het verkrijgen van een grote bekendheid tegengewerkt. Sex sells, zeggen ze. Zolang het maar om nette hetero seks gaat.

woensdag 3 augustus 2011

acteren

Het leukste van het strip maken is het bedenken van de beste regie. Op het derde plaatje is Dave in de schets boos, hij slaat met zijn hand op tafel en hij schreeuwt tegen Phinny. Moet hij wel zo kwaad, vraag ik me af. Moet hij wel zo voor over zitten, of misschien juist meer achterover hangen? Het plaatje daarna kijkt Phinny op over haar leesbrilletje.
In de schets meewarig, ik heb haar toch in de uitwerking wat bozer gemaakt. In het volgende plaatje zit Dave in de schets boos voorover, steunend op zijn handen. Ik heb hem achterover laten leunen, handen op zijn buik, mokkend als een verwende kleuter. Had ik al geschreven dat ik Dave een zeikerd vind? Dan wil ik dat in de regie laten zien ook.
Deze afwegingen komen alleen in realistisch getekende strips voor. Er wordt mij wel gevraagd waarom ik niet meer strips maak van "'t landje", mijn meest karikaturale en populairste strip. Hierboven staat het antwoord. Ik hou niet zo van karikaturaal getekende strips, zelfs niet als ik ze zelf gemaakt heb.

dinsdag 2 augustus 2011

afgezaagd

De telefoon ging. "Zeg, er bestaan allerlei beeldjes van stripfiguren, Superman, Hellboy, Sus en Wis, Kuif en zo, waarom nog niet van Pulpman? Gewoon, alleen zijn hoofd of zo, op een sokkeltje. Er is geen haast bij, lijkt me leuk voor Sinterklaas. Denk er maar eens over."
Een tijdje geleden had ik een illustratie gemaakt van Pulpman met een afgezaagd hoofd, een verwijzing naar de titel van het eerste boek waarin hij voor kwam. Misschien zou dat iets zijn, het hoofd op een sokkeltje in een plasje bloed.
Ik vraag me wel af wie dit op zijn bureau gaat zetten.

maandag 1 augustus 2011

regie

Het maken van keuzes over het acteren van de poppetjes is voor mij het leukste aspect van het striptekenen. 
Bijvoorbeeld de schets van pagina 77, plaatje 4: Phinny praat met Dave, hij zit achter een laptop. Tijdens het uitwerken bedacht ik me dat het iets over Phinny vertelt als ze op het bureau gaat zitten. En dat gaf me dan weer het idee voor het laatste plaatje: ze hangt achterover om op het scherm te kunnen kijken.
Dave snapt het allemaal niet meer en krabt zich wat op het hoofd, als een Stan Laurel. Die houdingen op dat laatste plaatje, daar gaat het voor mij om. Heb ik de juiste keuzes gemaakt, of kan het beter.