maandag 2 april 2012

empathieHellboy, The storm
Volgens reageerder Matthijs zijn Amerikaanse comics moeilijk te lezen omdat de tekenaars door de kaders breken. Ik denk dat er nog een ander probleem speelt: de comics die ik ken gaan meer over situaties dan over mensen. Bijvoorbeeld een stripserie die ik een tijdje gevolgd heb en die wel binnen de lijntjes blijft: Hellboy. 
Het verhaal is een aaneenschakeling van gebeurtenissen, maar ik leef nergens met de hoofdpersoon mee. Telkens duikt er weer een nieuwe god of een monster op, alles en iedereen is betoverd en wordt na paginalange, spectaculaire gevechten door Hellboy verslagen. Zal wel. Hellboy krijgt een gigantische speer door zijn donder. Oh, zegt Hellboy, niets aan de hand.  Geen pijn, geen drama, geen inleving of empathie.
Voor mij is empathie het belangrijkste in een verhaal. Als mijn heldin lastig gevallen wordt, wel of niet binnen de kaders, dan wil ik dat het de lezer raakt.

3 opmerkingen:

  1. Hahaha ... Je gaat wel vooruit, merk ik. Nog even en er is geen touw meer aan vast te knopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien wordt het tijd dat je een paar Spider-Man comics gaat lezen. De goede verhalen gaan juist over de man achter het masker. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oké Michael, deze week. Ik blog wel wat ik ervan vind.

    BeantwoordenVerwijderen