dinsdag 18 oktober 2011

knots

In het Louvre hangt 'het schip van Medusa' uit 1819 door Gericault (1791-1824) een kolossaal werk van 491 x 716 cm. Toen ik dat gezien had wist ik het: ik ga ook een groot schilderij maken. Niet zo'n knots, dat past niet in mijn atelier, maar 3 x 4 meter leek me wel wat.


Het schilderij van Gericault was geschilderd naar aanleiding van een drama dat in 1816 plaatsvond: het fregat Medusa strandde. Het lukte niet de boot los te trekken, er was niet genoeg ruimte voor iedereen in de reddingsboten en er werd besloten een vlot te bouwen dat door reddingsboten voortgetrokken zou worden. De lijnen met de boten braken echter al snel en het vlot dobberde dagen lang stuurloos rond.
Na 15 dagen zagen de overlevenden een schip aan de horizon, maar het lukte hen niet om de aandacht te trekken, het moment dat door Gericault is gekozen. Weer 12 dagen later werden 15 overlevenden door een schip opgepikt. Op het vlot hadden zich de vreselijkste zaken afgespeeld: slachtpartijen en kanibalisme.


Mijn grote werk is er nooit gekomen, wel heb ik schetsen gemaakt. Afgezien van het vele werk zag ik ook op tegen het einderesultaat: wat moet je met zo'n enorm ding?

1 opmerking:

  1. Ooit ging ik (hoe oud zal ik geweest zijn? 18? 20?) naar het Louvre om te knipogen naar de Mona Lisa. Maar mij is vooral Het vlot van de Médusa bijgebleven. Ik dacht toen nog dat het met mythologie te maken had. Pas later las ik het verhaal erachter.
    Ooit schreef ik een verhaal dat ik 'Vlotten' noemde. Dat zou ik niet geschreven hebben als ik dit schilderij niet had gezien.

    BeantwoordenVerwijderen