dinsdag 1 november 2011

ontdekkingsreiziger

In de VPRO gids van deze week staat een stuk over strips, in verband met een nieuwe televisieserie. Het artikel gaat meteen fout van start: 'België is de bakermat van het beeldverhaal.' Voor zover ik weet gebeurde er de eerste 30 jaar van de 20e eeuw in België helemaal niets op stripgebied, terwijl in Amerika al vanaf 1900 bijzondere strips gemaakt werden.
 
Buster Brown
Even verderop staat in de gids: 'Hergé is de eerste in Europa die tekstballonnen gebruikte.' Maar de Amerikaanse strips hadden die al lang; Buster Brown al in 1902.
L:ittle Nemo, 1906
Ook de strips van Winsor McCay hadden balloons, zijn strip Little Nemo uit 1905-1911 is een feest om te lezen en te bekijken, heel wat beter dan het onbeholpen gerommel van Herge van 23 jaar later.
Kuifje, 1929
Ik lees in een boek over de geschiedenis van de strip, 'Strip voor strip': 'De eerste tekenaar die (in Europa) een systematisch gebruik maakte van tekstballonnen is de Fransman Alain St. Ogan.' En:'Het werk van St. Ogan zal later het grote voorbeeld zijn voor de tekenaar Hergé (= Georges Rémi), de schepper van Kuifje.'
Zig et Puce van Alain St. Ogan
Waarom liegen de programma makers over Kuifje? Blijkbaar moet het genie van Herge vergroot worden door een uitvinding op zijn naam te schrijven waar hij geen recht op heeft. Waarschijnlijk vinden de makers van het stripprogramma Kuifje niet goed genoeg voor zoveel aandacht, ik denk dat ze Kuifje eigenlijk een flut strip vinden.
Ik ben voor Pulpman ook een strip over een ontdekkingsreiziger begonnen, een soort Kuifje dus. Maar dan niet getekend in de klare lijn, het moet wel leuk worden.

1 opmerking:

  1. Ik ben al m'n leven lang een St. Ogan fan en vind hem een in Nederland nogal ondergewaardeerde artiest. Niet alleen was Alain st. Ogan de eerste (?) met balloons in Frankrijk . Ook is natuurlijk die hele klare lijn van hem afkomstig !
    Wasco

    BeantwoordenVerwijderen