woensdag 6 juli 2011

Surinaamse traditie

Naast de trap op de pagina van gisteren hangt het portret van Margot. Toen ik het wat minder druk had ging ik met grote regelmaat naar atelier Sanne, een plek in Amsterdam waar iedereen model kan komen schilderen of tekenen.
Er wordt gewoon afgerekend voor de keren dat iemand komt, er wordt geen les gegeven. Rond het model staat dan een twintigtal schilders en tekenaars te werken, een hele inspirerende gebeurtenis. Elke keer is het maar weer afwachten wie als model is ingehuurd, man of vrouw, naakt of gekleed.
Op een gegeven moment was het Margot, een verpleegster van Surinaamse afkomst. Ze had allerlei traditionele kleding meegenomen, het zag er prachtig uit. Ze zou drie keer in dezelfde stand gaan zitten zodat de schilders de tijd hadden om rustig laag op laag te schilderen, maar na twee sessies waren de meesten wel klaar. Ze had nog zoveel mooie spullen bij zich die nog niet gebruikt waren dat haar gevraagd werd of ze de derde keer in andere kledij model kon zitten. Het portret met de blauwe muts is tijdens die derde sessie gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten