woensdag 7 maart 2012

anatomie

Hatton en de Heij
Vooral oudere tekenleraren op de Academie hebben mij gevraagd of ik familie was van B. de Heij. Ze bedoelden een leraar aan de academie in Den Haag van voor de oorlog, maar ik had nog nooit van die vent gehoord. Hij had een enorme reputatie op het gebied van anatomie en zijn boek 'anatomie voor kunstenaars'  was de handleiding voor de examens M.O. tekenen in de jaren vijftig.
Dat boek ken ik niet, wel 'Het tekenen van de mens' door Hatton en de Heij. Ik weet niet of de tekeningen in dat boek van de hand van de Heij zijn, maar ik hoop van niet. Voor een instructieboek vind ik ze behoorlijk krukkig, als zijn reputatie hierop gebaseerd is dan lijkt mij dat niet terecht.
Hatton en de Heij
Ik heb een boekenstilleven geschilderd waarin ik het boek van de Heij een prominente plek gegeven heb, we zijn ten slotte familie.

3 opmerkingen:

  1. Erg mooi. Ik heb er lang naar zitten kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begrijp niet dat je de tekeningen krukkig noemt, de tekeningen zijn niet bedoeld als kunstwerk maar als illustratie om het tekenen van mensen te leren en daartoe zeer efficiënt. Naar mijn mening een van de weinige goede boeken, waaruit het tekenen naar model te leren is, mits er voldoende talent aanwezig is. Naar mijn mening is de reputatie van de Heij terecht en dan als pedagoog, hetgeen in onze tijd helaas een uitgestorven vaardigheid lijkt te zijn. Charles Henri

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Overigens denk ik dat de tekeningen niet van B. Th. de Heij zijn, maar van R. G. Hatton de auteur van het boek. Bovendien denk ik, dat er niet heel veel mensen zijn, die de vaardigheid van het tekenen van modellen op dit niveau hebben.

    BeantwoordenVerwijderen