zaterdag 31 maart 2012

probeersels

Matt Baker

Matt Baker 
De verhalen voor Pulpman gebruik ik soms voor probeerseltjes, die ik dan weer eventueel later in ander werk kan toepassen.
Al jaren heb ik moeite met de kaders om de stripplaatjes. Ik vind die lijnen de strippagina's strak en saai maken, maar als ik ze doorbreek heb ik het gevoel dat ik de leesbaarheid verminder. In mijn nieuwste Pulpman strip ga ik toch maar weer eens flink door de kaders heen. Ik probeer het zelfs te overdrijven, kijken waar dat me brengt.
Die beeldexperimenten zijn uiteraard niets nieuws, al in de jaren 40 doorbrak Matt Baker (December 10, 1921 – August 11, 1959) alle kaders die hij kon vinden, of hij zette ze scheef, of hij maakte ze gebogen. In zijn latere werk deed hij het minder. Misschien waren het voor hem ook probeerseltjes, en bevielen ze toch niet zo.

1 opmerking:

  1. Tsja ... in Amerikaanse strips is spelen met kaders inmiddels gemeengoed geworden. Wellicht daardoor vind ik ze vaak moeilijk te lezen. Zoals jij het doet, valt het nog wel mee, maar misscien komt dat ook omdat jouw afzonderlijke plaatjes, in tegenstelling tot die in veel comics, tamelijk rustig zijn.

    Toen ik begon aan rommelhok.com goochelde ik ook nog wel eens met de kaders, misschien omdat ik dacht dat dat stoer was. Op een gegeven moment ben ik er echter mee opgehouden. Uit luiheid, maar ook omdat ik vond dat het niets toevoegde. Een enkele keer laat ik nog wel eens een bijzonder luidruchtige onomatopee uit het kader springen, maar daar blijft het verder bij.

    BeantwoordenVerwijderen