woensdag 1 februari 2012

Dick Bos

De bekendste Nederlandse pulp stripserie is de reeks van Dick Bos. Alfred Mazure (1914-1974) schreef en tekende de boekjes vanaf 1940. Dick Bos streed met veel succes tegen de misdaad, het hielp dat hij een expert was in de gevechtskunst jiu-jitsu.
Maurice van Nieuwenhuizen 1935

Dick Bos was gemodeleerd naar Maurice van Nieuwenhuizen, een vechtsporter die in 1939 de nederlandse jiu-jitsu bond oprichtte.De strip werd na een aantal delen verboden door de Duitsers omdat Mazure weigerde van Dick Bos een SS-er te maken, na de oorlog werd de strip in de ban gedaan door het ministerie van onderwijs die een verderfelijke invloed op de jeugd vermoedde.
In Pulpman mag deze held uiteraard niet ontbreken.We lopen dan natuurlijk wel het risico dat het ministerie van Onderwijs Pulpman in de ban doet, maar daar trekken wij ons niets van aan.

1 opmerking:

  1. Het is zelfs erger. Mazura werd na de bevrijding gebrandmerkt als 'Foute Nederlander'. Hij had nota bene een steentje bijgedragen aan de Verzetsbeweging. Ik las dat hij 'ontgoocheld' naar Engeland verkaste. Ik kan het me voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen