vrijdag 24 februari 2012

Who's afraid of black

Who's afraid of red, yellow and blue, Barnett Newman
De strip waar ik op dit moment aan werk heet 'Who's afraid of black', over een groot minimalistisch schilderwerk van een navolger van Barnett Newman, wiens 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue' in het nieuws kwam toen het door een idioot was stukgesneden met een stanleymes.
Toen het nog in oorspronkelijke staat was heb ik het vaak gezien, het hing in het Stedelijk museum in Amsterdam. Het schilderij heeft me nooit kunnen boeien, maar je moet wat mij betreft met je mes van de spullen van een ander afblijven.
De restauratie van het werk is gedaan door Goldreyer die de sneetjes gedicht heeft en daarna de boel met acryl muurverf heeft over gerold, en daar heeft hij een paar ton Nederlands overheidsgeld voor gekregen.
Kenners brachten dit aan het licht, het leek fraude, het was in ieder geval een wanprestatie: hij had de gedichte sneetjes onzichtbaar moeten bijkleuren en hij had van de rest moeten afblijven. Een Rubens restaureer je ook niet met een roller met muurverf. Godreyer ontkende dat hij een wanprestatie had geleverd en hij klaagde de eigenaar, de stad Amsterdam, aan voor smaad. Na vijf jaar juridisch gehakketak werd de zaak voor €100000 afgekocht, ook belastinggeld. Of zou die vent met dat stanleymes het allemaal betaald hebben?

12 opmerkingen:

 1. Dat schilderij "Who's afraid of red, yellow and blue", lijkt wel op de albumcover van Dire Straits "Making Movies" !
  Wat was er eerder, het schilderij of de albumhoes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk het schilderij, volgens mij is dat in 1960 gemaakt. Zo'n 20 jaar eerder dan het Dire Straits album. De beïnvloeding van kunst door populaire cultuur, de pop art, kwam na Newman.

   Verwijderen
 2. I like It, Thank you for presenting a wide variety of information that is very interesting to see in this artikle, good job adnd succes For you


  paket wisata karimunjawa
  and toko furniture jepara
  or toko mebel jepara
  and toko tenun bali
  Up kain rangrang, model baju tenun, tenun sutra, tenun troso, kain endek bali

  BeantwoordenVerwijderen