vrijdag 27 januari 2012

leugens

Er zijn allerlei jongens en meisjes die voorgelogen worden dat ze op de kunstacademie kunnen leren illustreren in de gebruikelijke zin van het woord. Wat zij niet weten is dat de macht op de academies door kunstenaars is over genomen. Leraren die alles weten van concepten, maar zelf niet kunnen tekenen.
En wat is tekenen? Op de rietveld academie hadden we een keer een gastles van illustratrice Mance Post. Zij vond tekeningen vol met monsters en andere spektakelstukken niet interessant, volgens haar kun je met ingewikkeld doen je onvermogen verhullen. Maar een tekening van een moeder die de was ophangt, daaraan kan je zien of iemand kan illustreren of niet.

Een ruimte tekenen met een paar simpele figuren en voorwerpen, dat wordt op de academie niet meer gedoceerd. Laten we hopen dat de onderwerpen die daarvoor in de plaats zijn gekomen de moeite waard zijn. Een paar jaar na mijn eindexamen werd op de Rietveld academie de illustratie afdeling gesloten. De directie vond ons werk vreselijk en wilde niet dat zulk werk op hun school getoond werd. Blijkbaar zagen zij de Rietveld als een statussymbool voor henzelf, en niet als een beroepsopleiding voor de leerlingen.

illustratie voor een rekenmethode

3 opmerkingen:

  1. Verschilt het ook niet per academie? Minerva had altijd nogal een figuratieve traditie, dacht ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zullen ongetwijfeld academies zijn waar niet over te klagen valt, maar ik ken ze niet. Een tijdje geleden sprak ik iemand die teleurgesteld gestopt was met Minerva omdat er niet klassiek met olieverf geschilderd werd. Ik dacht ook altijd dat daar wel geschilderd werd, maar dat schijnt na het stoppen van Matthijs Röling ook minder geworden te zijn.Ik ken een geweldig striptalent die twee maanden geleden met zijn opleiding gestopt is omdat er niet getekend werd, academie Breda. De student die ik deze week sprak zit op de academie in Den Haag. Helaas, van mensen die een figuur in een ruimte willen weergeven hoor ik nooit positieve geluiden over academies.

    BeantwoordenVerwijderen