zaterdag 23 juni 2012

perspectief

Een collega vroeg me hoe ik een kamer vanuit verschillende hoeken kon tekenen. Ik ben geen kenner op het gebied van perspectief en meestal rommel ik ook maar een eind raak. Maar als het iets preciezer moet ga ik als volgt te werk:


Ik maak een plattegrond van de kamer op een grid van vierkantjes die elk formaat kunnen voorstellen, in mijn voorbeeld zijn de vierkanten 50 bij 50 centimeter. Rechtsboven is een bank van 2 meter bij 75 centimeter, daarnaast een kastje van 1 meter bij 50 centimeter met daarop een plant en een boek, een tafeltje van 1 meter bij 1 meter en een stoel van 50 bij 50 centimeter.

Ik teken de ruimte in perspectief met vierkanten die overeenkomen met de vierkanten uit mijn plattegrond, dus ook 50 bij 50 centimeter. Ooghoogte is 180 centimeter, ruim 3,5 hokje.
Op de lichtbak teken ik de voorwerpen in deze ruimte. Alle punten op de vloer liggen vast, de hoogte kan ik bepalen door naar de vierkanten op de muur een lijn te trekken.
De achterkant van de bank heb ik op 1 meter genomen. Voor de zekerheid heb ik de hoogte van mijn eigen bank opgemeten, 80 centimeter. Oeps. Eigenlijk zou ik de tekening over moeten maken, maar daar heb ik geen zin in.
Een nieuwe grid om de kamer vanuit een ander standpunt te tekenen. Bankhoogte wordt nu 80 centimeter, ooghoogte is ongeveer 140 centimeter.
Omdat de bank nu 80 centimeter hoog is wordt hij net zo hoog als het kastje.
Poppetjes erin, even het scenario raadplegen voor de volgende plaatjes:

Handelsreiziger: Liefje, wie is eh...
Liefje: Dit is Matt. Eh... hij kwam binnen en eh... ging niet meer weg en eh...
Matt: Doe je jas uit en ga zitten of sodemieter op, maar blijf daar niet zo staan. Daar word ik zenuwachtig van...


Allemaal close ups. Gelukkig, geen perspectief.

3 opmerkingen:

 1. Te laat. Ik heb inmiddels een architect op leeftijd (wegens die heeft nog leren tekenen met de hand) om hulp gevraagd en die, eh, deed maar wat. Zei hij. Geen hulplijnen of rasters te bekennen bij die man en toch had je geen enkele keer het idee dat er iets niet in orde was.

  Het was interessant om te zien, maar ook weinig leerzaam aangezien het voor iemand zonder jarenlange ervaring vrijwel onmogelijk is zo uit de losse pols correct perspectief te tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die stoel had je beter zijn eigen verdwijnpunten gegeven, ik durf er zo niet in te gaan zitten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Matthijs: Ik heb wel jarenlange ervaring maar ik maak ook met hulplijnen fouten.

  Je hebt helemaal gelijk, Izak. Als ik nog een keer schetsjes voor mijn blog maak zal ik proberen het minder slordig te doen.

  BeantwoordenVerwijderen